”Eihän yksinyrittäjällä ole varaa investoida itseensä❗️”

Tämän olen kuullut viime aikoina usein. Etenkin näin korona-ajan selviytymistaisteluiden tiimellyksessä monella ovatkin rahat tiukilla, eikä ylimääräistä tunnu jäävän investoitavaksi. Se on selvää, kun yksinään puurtaa pennosia kasaan, eikä itsestä riitä enää suurempaan työmäärään, kuin moni yrittäjä jo valmiiksi tekee. Tässä noidankehässä olen kierinyt joskus itsekin, ja pienyrittäjien korona-ajan kurimukset ovat varsin tuttuja hyvinkin omakohtaisesti.

Silti päätin olla elämättä ja yrittämättä sellaisessa ajatusmaailmassa, jossa minulla ei olisi varaa. Mentaalivalmentajana tiedän, että kaikki on kiinni omasta mielestä ja ajatusmaailmamme säätelee elämäämme. Tiukkoina hetkinä olen kieltäytynyt ajattelemasta rahan — tai minkään muunkaan — puutetta ja keskittynyt ajatuksiin, joissa minulla on kaikki se, mitä tarvitsen ja enemmän: niin, että siitä riittää muillekin.

Pilvisinäkin päivinä olen panostanut sitkeästi mindsettiini, niin omalla mentaalivalmennusosaamisellani ja hypnoterapiaopintojeni annilla kuin saman alan kollegoideni tuella (josta olen ilomielin maksanut), ja laittanut rohkeasti lantteja likoon nimenomaan itseeni ja hyvinvointiini sekä paitsi kahden yritykseni ylläpitoon, myös liiketoimintojen uudistamiseen ja kasvattamiseen.

Toisen yritykseni liiketoiminta on täysin riippuvaista alasta, joka on yksi suurimmista koronarajoituksista kärsijöistä. Kun minulta kysytään, miten oikein selvisin niistä koronarajoitusten aikaisista kummankin yrityksen nollakuukausista, en oikeastaan edes tiedä heti lonkalta mitään muuta konkreettisten toimien vastausta, kuin omaan mindsettiini keskittymisen. Rahaan liittyen muistan ensisijaisesti käyttäneeni sitä, en niinkään vatvoneeni, että mistä sitä saisi (vaikka numerot kyllä kertovat, että välillä sitä ei ollut ollenkaan). Pistämällä itseni ja yritysteni hyvinvoinnin kaiken edelle, myös irtisanouduin keskellä pahinta korona-aikaa yrittäjähistoriani rahakkaimmasta toimeksiannosta ja sanoin myös muutamalle rahantulolähteelle ”ei” — eli lopetin ”vain rahan vuoksi” tekemisen.

Näistä huolimatta, ja väitän, että lopulta juuri näiden ansiosta, jäivät nollakuukaudet taakse kuin huomaamatta. Ensin paluun teki tuttu kuukausittainen liikevaihdon taso, ja nyt se on vakiintuneesti kaksin- ja ajoittain jopa kolminkertaistunut. Eikä kehitykselle näy loppua.

Ja kyllä:
laittamalla itseni ensimmäiseksi ja keskittymällä mielen voimaan!
Siihen on syynsä, miksi huippu-urheilijatkin panostavat mentaalivalmennukseen. Harmillisen usein unohtuu, että mentaalivalmennus hyödyttää myös muita, kuin urheilijoita. Itselleni onkin muodostunut nyt tärkeäksi päämääräksi tukea mielenvalmennuksen avulla muita kaltaisiani pienyrittäjiä ja vastuunkantajia kohti menestyjän mindsettiä.

Kaikenmoisia iskeviä mindset-ajatusmalleja löytyy pilvin pimein. Osasta niistä, toimivistakin, on joskus vaikea saada kiinni, kun ne jäävät lähinnä hauki-on-kala-tasolle. Parhaiten ne kirjautuvatkin sinne meitä ja elämäämme ohjaavaan alitajuntaamme, siis oikeasti toimiviksi ja vaikuttaviksi ”ohjelmoinneiksi” ihan henkkoht mentaalivalmennuksessa, jossa päästään aidosti syvälle: koodaamaan uudet mielenmallit ja käsikirjoittamaan uusi todellisuus.
Vaikken siis näin pitkässäkään tekstissä pääse varsinaisen valmennuksen tasolle, heitän silti tähän muutamia ajatuksia tuulettavia mietteitä, josko näistäkin jo jollekulle jelppiä — joskus se mieli kun tarvitsee vain alkusysäyksen siemenen, joka alkaa sitten kasvaa omaa elämäänsä❣️💰🌱🌿🍀
🏵
💰 Käykö itseesi investoiminen kalliiksi? Oletko laskenut, kuinka kalliiksi sinulle ja yrityksellesi käy, mikäli et investoi itseesi?
💰 Ahdistaako se, ettei raha riitä? Oletko pohtinut, että mitä rahan kartuttamismahdollisuuksia ahdistus sinulta on vienyt? Oletko kokeillut keskittyä oman olotilasi parantamiseen rahojen riittämättömyydestä riippumatta — eli kokenut, miten ahdistuksesta vapautuminen vaikuttaa rahan riittävyyteen? Kokeile! Hoida ensisijaisesti mieltäsi ja häivytä ahdistus ja katso, mitä hyvää siitä seuraa! Ja mieti: onko raha-ahdistuksessa pysyminen kenties sinulle liian tuttua — niin tuttua, että se on tuntunut jopa turvallisemmalta, kuin se, että raha riittäisi, tai ettei sinua ahdistaisi..?
💰 Pesiikö mielessäsi ajatus siitä, että rikkaat ovat jollakin tavoin kelmejä? Mikäli näin, oletko tullut ajatelleeksi, että silloinhan olet käynyt itse itsellesi kalliiksi? Että pyrkiessäsi olemaan hyvä ihminen, olet sillä lähtökohdalla sulkenut samalla itse itseltäsi pois paremman tuloksen ja toimeentulon mahdollisuudet? Voisitko kohdella itseäsi paremmin ajatellemalla myös muista hyvää, eritoten niistä, joilla menee mukavasti?
💰 Edelliseen liittyen: sanooko selkärankasi, että niukkuus on hyve ja rahan haaliminen kylmää ja itsekästä? Toki mielelle, hyvinvoinnille, ympäristölle, luonnolle ja jopa koko ihmiskunnalle ja maapallolle tekeekin hyvää vaikkapa konmarittaa, luopua turhasta ja vähentää kulutusta, mutta kuinka paljon enemmän pystytkään tekemään epäitsekästä hyvää ympärillesi, kun ensin keräät itsellesi, mistä antaa? Voisiko näin katsottuna sittenkin myös oman vaurauden kasvattaminen olla hyve ja ehkä jopa epäitsekästä?
💰 Kuiskutteleeko menneiden sukupolvien ääni edelleen korviisi, että arvoa ja rahaa ansaitaan vain kovalla työllä? Ehkä raadat valtavasti — eli tällä logiikalla oletkin varmasti itsekin rikas? Vai… kuinka paljon arvoasi tai pankkitilisi saldoa on kovaan työhön keskittyminen kasvattanut? Entä kuinka paljon tuo sisäinen puhe on kasvattanut kovaa työtä ja työn kovuutta? Jos aina vain kovempi työ on saldon kasvattamisen edellytys, niin miksi saldon kasvu on pysähtynyt tai jopa pienentynyt kovankin työn keskellä? Ja miksi maailmassa on ihmisiä, joilla on saldoa pankkitilillä ihan vain osa-aikaisellakin työllä? Onko sellainen todella mahdollista vain kelmeille? Eikä mahdollista hyviksille, kuten sinulle?
💰 Aaaa, siis sinäkö et ole syntynyt kultalusikka suussa? Hmmmm, tiedätkö todella jonkun, joka on? Siis kultalusikka suussaan tullut ulos kohdusta? Eikös tämä ole vain sellainen mielikuva? Jos kerran mielikuvituksesi kykenee kuvittelemaan jollekulle toiselle kultalusikan suuhun jo tämän syntyessä, niin… Voisitko hyödyntää tämän huikean mielikuvituskykysi omaksikin eduksesi, eli kuvitella kultalusikan myös omaan suuhusi? Ihan vain kuvitella. Alitajuntasi uskoo kyllä kaiken, mitä kuvittelet.
💰 Onko takaraivoosi tatuoitu, ettei sinua varten tarvi keittää? Millä tavoin muut sitten ovat ansainneet kahvinsa ja pullansa, elleivät vain olemalla olemassa? Mikä heistä muka tekee sinua paremman? Entä miten sinusta alkunsa saanut yrityksesi pyörii ilman, että sinussa ja sinulla on resursseja? Miten paljon paremmin se pyörisi, jos keskittäisit resurssejasi ensisijaisesti yrityksesi moottoriin, eli itseesi?
💰 Tyhjästä on paha nyhjästä yhtään mitään resursseja investointiin, niinkö? Aivan, mutta ovatko resurssisi sittenkään tyhjät? Katso tarkemmin: mitä kaikkea sinulla on, minkälaisia mahdollisuuksia! Myös aineetonta resurssia. Voithan noin vain kuvitella itsellesi kultalusikankin suuhun! Ja mitä kaikkea oletkaan luonut tyhjästä — jopa kokonaisen yrityksen! Melko tyhjästä sinäkin kasvoit. Olisiko maailmassa myöskään esimerkiksi yhtään kukkaa, jos ne tietäisivät, etteivät ne nyt oikeasti voi noin vaan ilmestyä tyhjästä?
💰 Ohjaako sinua ajatus siitä, ettei raha kasva puissa? Voisitko suunnata huomiosi vaikkapa siihen, että kotimaasikin on vaurastunut paljolti metsäteollisuudella, siis saanut rahansa paljolti puista? Maamme on täynnä metsää, meidän ”vihreää kultaamme”, joka on meille monin tavoin (eikä pelkästään rahallisesti) arvokas aarre. Ehkä me suomalaiset juurikin tiedämme, että raha ja muukin rikkaus kasvaa juurikin puissa!
💰 Mietitkö iltaisin puutetta? Mitäpä jos vaihtaisit ajatuksesi huomioimaan kaikkea, mitä sinulla jo on? Ole iloinen ja kiitollinen siitä, kun ystävä tarjosi kahvikupillisen (jonka ansaitaksesi olet vain olemassa), kun löysit kadulta kolikon tai kun sait todistaa kaunista auringonlaskua. Arvosta pienintäkin hyvää. Se, mihin mielesi keskität, kasvaa!
💰 Onko omaan mieleen panostaminen humpuukia? Mistä yrityksesi sitten sai alkunsa, ellei mielessäsi heränneestä ideasta? Miten yrityksesi toimisi, jos oma mielesi tuottaisi lisää hyviä ideoita? Kuinka kannattavaa olisi panostaa pinnan sijaan alkulähteelle? Minkälainen rahapuu kasvaisikaan (lähes tyhjästä!), kun istuttaisit ihan pienen siemenen ja pitäisit mielesi mullan lannoitettuna hyvillä kuvitelmilla ja ideoilla?
💰 Edelliseen liittyen: etkö tiedä, miten vastoinkäyminen selätetään tai mistä saisit riittävästi rahaa? Olet jo ideoinut yritystoimintasi, ja samassa idealähteessä piilevät ratkaisut muihinkin haasteisiin. Mikäli idealähteeseen sukeltaminen on tuntunut haastavalta, onnistuisiko se panostamalla mieleesi? Millä kaikin tavoin pystyt panostamaan mieleesi — rahallisesti tai ilman? Huomio pois varattomuudesta! Keskity pystymiseen, tapoihin, jotka onnistuvat ja joihin pystyt tässä hetkessä, sillä se, mihin keskität huomiosi, kasvaa!
💰 Toistatko itsellesi usein, ettei sinulla ole varaa? Voisitko vaihtaa levyä ja soittolistaa? Vaikka jättäisitkin ostamatta tai investoimatta rahaa — mistä tahansa syystä — sano itsellesi aina, kun näet jotakin kiinnostavaa: ”minulla on tuohon varaa” tai ”tuon minä ostan!” tai ”tähän investoin rahani. Alitajunta on siitä merkillinen, ettei se tiedä, mikä on totta, vaan se uskoo kaiken, mitä sille sanot — ja alkaa ohjata sinua toimimaan kuulemansa toteuttamisen mukaisesti. Ja kun sinä muutat toimintaasi, vaikuttaa se myös olosuhteisiin ympärilläsi. Kaikkea ei silti tarvitse ostaa oikeasti, mutta alitajunnalleen kannattaa kertoa pystyvänsä siihen.
💰 Perustit yrityksesi tyhjästä — se sai alkunsa ideasta, joka syntyi mielessäsi. Investoit siihen aikaa, rahaa, energiaa ja huomiota. Nyt se on todellisuutta. Niinpä olet jo kokenut, että ajan, rahan, energian ja huomion investoiminen tuottaa tulosta, ja mielestä kaikki lähtee. Milloin päätit lopettaa investoimisen? Ja jos investoitkin yritykseesi, mutta et itseesi — miksi? Eikö yrityksesi toiminta ole riippuvainen nimenomaan sinusta? Mitä seurauksia yrityksesi hyvinvointiin on ollut, jos sinä olet voinut huonosti? Miten yrityksesi voi, kun sinä voit hyvin?
💰 Mietitkö, että toteutat tuon ja tuon ”sitten kun”? Hyvä homma, haaveilu on hyvästä! Muista kuitenkin, että tiedostamaton mielesi kuulee tästä lähinnä sen, että tuo tavoitteesi jää puuttumaan nyt, ja sen mukaan sitä sitten mennään. Aina vasta sitten joskus, kun. Huijaa siis mieltäsi ja hoe tavoitteiden toteutumista preesensissä: ”tämä on totta nyt!” Kyllä itselleen saa valehdella, kunhan ei vahingoita sillä ketään — myöskään itseään! Eli jos pulputat mielellesi joka tapauksessa asioita, jotka ovat oikeasti totta vasta tulevaisuudessa, voit yhtä hyvin lisätä pulputukseen myös väitteen siitä, että totta se on jo, tässä ja nyt. Siten pulputat itsellesi sentään jotakin hyödyllistä!
💰 Kun epätietoisuus valtaa mielen, tee elämästäsi dekkarielokuva: katsele jännityksellä tarkkaillen tapahtumia! Et vielä tiedä, miten tämä selviää, mistä nuo rahat tulevat ja miten, mutta tiedät: leffan käsikirjoitukseen kuuluu, että ongelma ratkeaa kyllä! Ja miten mielenkiintoista onkaan ihan vain katsoa, miten se elokuvassa tapahtuu, vain luottaen siihen, että se tapahtuu! Et tiedä miten, mutta jotenkin se tapahtuu. Nappaa popcorn-boksi kainaloon, ota mukava asento, nauti irtiotosta onnelliseen loppuun luottaen ja anna tarinan viedä, niin näet, miten elokuvasi huipentuu ja minkälainen sankari sinustakin kuoriutuu!

💰 Eikö mielestäsi mikään ympärilläsi viesti sinulle, mitä tulisi tehdä? Onko maailma hylännyt sinut yksin ilman apua, ilman vinkin vinkkiä siitä, mihin suunnata? Avaa korvat ja silmät, katso ja kuuntele maailmaa avoimin mielin — vinkkejä suorastaan pursuaa. Itse kuulin tällä viikolla erään kesäteatterinäytelmän hahmolta, onnekkaasti ja sattumalta juuri rahaa saaneelta tarinan kulkurilta, tällaiset viisaudet viilaamaan asenteita esimerkiksi laskupinon keskellä:
  • ”Kolikot ovat pyöreitä siksi, että raha on tehty kiertämään.”
  • ”Minulla on niin harvoin rahaa, että maksaminen on minulle suuri ilo!”
💰 Helpommin sanottu kuin tehty? Onneksi omaa mieltään voi muuttaa! Se helpottaa kummasti haasteiden ratkaisujen muuttumista sanoista teoiksi ja todellisuudeksi! Juuri siksi kannattaa investoida — yritykseen, itseensä ja mielen voimaan! Tai sitten voit olla investoimatta, pysyä niissä olosuhteissa, joissa jo olet. Valinta on sinun.

🏵

Sisäisen puheen muuttaminen ja huomion kohteiden vaihtaminen on ihan mahdollista koodata sinne alitajuntaankin. Siitä juuri on mentaalivalmennuksessa kyse. Huom: mielenmuutos on täysin
mahdollista, vaikka se tuntuisi mahdottomalta.
Tässä todisteeksi mielenmuutoksen kokeneiden kommentteja:
🔅 ”Valmennuksen aikana ja jälkeen aloin nähdä asiat uudesta vinkkelistä. Valmennus sai aivot rullaamaan uudella taajuudella. Ajatteluni ja suhtautumiseni muuttui pysyvästi, avaten aivan uusia mahdollisuuksia.”
🔅 ”Isojen elämänmullistusten ja uupumisen mainingeissa ajatukset olivat täynnä syyllisyyttä, pettymystä, katkeruutta ja epätoivoa. Päätin lähteä kokeilemaan valmennusta saadakseni takaisin oman elämäni. Valmennuksessa pohdittiin asioita aivan uusista näkökulmista. Mielenvalmennus oli herättävä ja avartava kokemus ja koen saaneeni nopeasti sen avun, mitä etsinkin.”
🔅 ”Henkisesti voimistumisen prosessini on edelleen käynnissä, mutta se etenee selvästi kuin itsestään vielä kuukausia valmennuksen päätyttyä. Olen pystynyt muuttamaan ajatusmallejani itseäni vahvistaen, valmennuksen jälkeen vieläpä aivan omatoimisesti. Olen mielenkiintoisella matkalla parempaan tulevaisuuteen, päivä päivältä lähempänä tavoittelemaani elämää.”

Tämän mielenravistelukirjoitukseni siivittämänä siis toivon, että
jokainen pienyrittäjä panostaa ja investoi ensisijaisesti itseensä — aikaa, rahaa, huolenpitoa ja energiaa. Uskoen ja luottaen aina vain parempiin olosuhteisiin sekä itseensä. Avoimin mielin ideoiden. Muistaen, että oman mielen vahvuuteen panostaminen kannattaa ja kantaa, tuo ihan konkreettistakin hyötyä.

Mielen voima on avain myös yritysten menestykseen, ei ainoastaan urheilijoiden!

Silloinkin, kun ei tiedä miten selvitä, voi mielen lujuus oman päämäärän suhteen toteuttaa tahdotun todellisuuden!
It’s ALL in the mind.

Mikäli siis olet pienyrittäjä, kehotan miettimään: onko sinulla varaa olla investoimatta itseesi?
Kun muutat mieltäsi, muutat kaiken: hyvinvointisi, rahatilanteesi, yritystoimintasi, ihmissuhteesi, elämäsi.

Minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia tämä kaikki sinussa herättää? Kommentoi tai laita minulle viestiä, niin jatketaan keskustelua!
Luottavaista mieltä ja hyvinvointia kaikkien pienyrittäjien viikonloppuun, kesään, loppuvuoteen ja tulevaisuuteen❣️

Kuva: Micheile.com via Unsplash.

Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa hyvän mielen vinkit!

Saat sähköpostiisi paremman mielen kerran, pari, kuussa. 

Onnistunut tilaus, parempi mieli!