Henkinen valmennus, eli psyykkinen tai mentaalivalmennus, on tuttua esimerkiksi huippu-urheilijoille ja tähtiesiintyjille. Viimeinkin henkistä valmennusta on tarjolla myös sinun mielesi hyvinvoinnin ja henkilökohtaisen elämäsi ja arkesi tueksi – mihin tahansa kaipaat parempaa sujuvuutta.

 

Tavoittelet sitten parempaa itsetuntoa tai suorituskykyä, toimivampia ihmissuhteita tai työelämää, stressistä irtautumista tai unelmien toteutumista, voi henkinen valmennus olla juuri sinulle toimiva tie onnistumiseen.

 

Henkisessä valmennuksessa ei ole tarpeen vatvoa ikäviä asioita ja velloa menneisyydessä, vaan keskittyminen kohdistuu positiiviseen ja katse on eteenpäin. Henkinen valmennus johtaa hyvään ja vahvaan mieleen, parempaan elämään ja parhaaseen versioon omasta itsestäsi.

 

Valmennus on mielen vahvistamista henkilökohtaisen valmentajan tuella siinä missä kuntosalilla käyminen personal trainerin tukemana on kehon vahvistamista. Henkinen valmennus on siis yhtä lailla omasta hyvinvoinnista huolehtimista ennaltaehkäisevästi sekä elinvoiman parantamista ja ylläpitämistä.

 

Turhaa vaiko sittenkin tarpeellista?

 

Edelliset sukupolvet joutuivat raatamaan perusasioihin keskittyen: hyvinvointia oli, kun oli ruokaa, vaatteet ja katto pään päällä. Tuolloin muunlaiselle hyvinvoinnille, henkisestä puhumattakaan, ei suotu liiemmin energiaa ja ajatuksia. Perusasioiden parannuttua on jo pitkään voitu keskittyä syvällisemmin fyysiseen hyvinvointiin: terveyden edistämiseen, ravinnon laatuun ja liikuntaan.

 

Ihminen on kuitenkin psykofyysinen kokonaisuus, ja kokonaisuuden on hyvä olla tasapainossa. Nykyään henkistä hyvinvointia voi huoltaa, vaikkei olisikaan terapian tarpeessa – ja kannattaakin. Mielen vahvuus kun tekee ihmeitä myös ulkoisille olosuhteille ja fyysiselle hyvinvoinnille.

 

Nykyään on myös sallittua täydentää omaa elämänhallinnan osaamistaan muiden avulla. Kaikesta ei ole pakko selviytyä hammasta kiristellen yksin ja omin avuin. On ok treenata personal trainerin kera, on ok palkata silloin tällöin siivooja kotiin kesken kiireisen arjen, on ok turvautua talousneuvontaan – ja on ok vahvistaa mieltään vaikkapa henkisen valmentajan ohjauksessa.

 

Toisaalta henkiseen valmennukseen tukeutuminen ei kuitenkaan ole merkki avuttomuudesta, valmentautuminen kun on juurikin elämän ottamista omaan hallintaan ja omalle vastuulle.

 

 

Miksi valmentautua?

 

Usein ajattelemme, että tulemme onnellisiksi sitten, kun jokin ulkoinen asia on paremmin – pankissa on rahaa, kainalossa unelmien kumppani, vyötärö kuin ampiaisella ja työnä unelma-ammatti. Mutta sisäinen hyvinvointi ei ole kiinni pelkästään ulkoisista olosuhteista, vaan asia on pikemminkin toisinpäin, nimittäin olosuhteet paranevat sisäisen hyvinvoinnin myötä.

 

Mieleltään vahva kykenee kuin huomaamatta rakentamaan itselleen paremman työelämän, paremmat ihmissuhteet ja niin edelleen, vaikka maailma olisikin potkinut päähän. Henkisessä valmennuksessa henkinen hyvinvointi vahvistuu olosuhteista riippumatta – ja tavoitteina olevat unelmat saadaan toteutettua sen myötä, riippumatta siitä, onko syntynyt hannuhanheksi kultalusikka suussa vai ei.

 

Jos sinulla on elämässäsi jotakin, jonka haluaisit olevan paremmin, on henkinen valmennus kokeilemisen arvoista.

 

Mitä valmennuksessa tapahtuu?

 

Valmennus sisältää muun muassa mielikuvaharjoittelua, ajatustreeniä, rentoutushetkiä ja käytännön tehtäviä kohti valmennettavan valitsemia tavoitteita. Toteutus voi tapahtua yksilötapaamisissa, tai vaikkapa luentoina, tiimihenkitapahtumina, koulutuspäivinä tai kirjallisten opiskelumateriaalien avulla.

 

Henkinen valmennus räätälöityy tarpeiden ja tilanteen mukaan, ja se sopiikin kaikenikäisille erilaisten haasteiden ratkomiseen, niin yksilöille kuin yrityksille – tai vaikkapa pareille, perheille ja porukoille; junnuille, johtajille ja joukkueille. Urheiluun, työmaailmaan, ihmissuhteisiin, arjen hallintaan – mihin ikinä keksitkin.

 

Henkisessä valmennuksessa vain mielikuvitus on rajana – ja mielikuvitus on myös valmennuksessa hyödynnettävä voimavara. Jokaisen mielessä piilee valtava voima, joka henkisessä valmennuksessa vapautetaan.

 

Sinä olet valmennuksen pomo. Määrittelet tavoitteet, etenemisen vauhdin ja tavat. Kouluttautunut valmentaja tietää miten tiedostamattomat voimavarasi saadaan toivomaasi käyttöön.

 

Valmennuksessa ei ole kyse neuvomisesta ja valmiiden ratkaisuiden antamisesta, vaan valmentaja opastaa ja herättelee sinua oivaltamaan ja ratkomaan haasteesi itse. Saat uusia näkökulmia, ajattelu- ja toimintamalleja sekä tukea ja keinoja niiden vaihtamiseen.

 

Muiden mukaiseksi valmennuksessa ei muututa, vaan oma itsesi on ja pysyy ja vahvistuu entisestään. Sinä päätät ja valitset, mitä mielesi mielellään tekee.

 

 

 

Kuvat: Mohammed Nohassi, Aaron Burden, Thought Catalog & Fachy Marin (via Unpslash).

Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa hyvän mielen vinkit!

Saat sähköpostiisi paremman mielen kerran, pari, kuussa. 

Onnistunut tilaus, parempi mieli!